________________________________________________________________________________________________________________________________

Sunday

10 Tips Belajar Yang Efektif

PMR DAN SPM.

assalamualaikum. sekarang musim peperiksaan yang besar. a huge exam just around the corner either for pmr candidates or spm candidates. as a spm candidates  i would like to share a few tips to learn effectively. try it out!




Pertama – Jangan sia-siakan masa yang kita ada
Seorang pelajar yang cemerlang menggunakan masa yang teruang, masa pertukaran kelas, masa menunggu kereta sewa, masa sebelum hidangan makanan. Mereka boleh membaca satu atau dua soalan objektif atau ulangkaji pelajaran yang telah mereka baca. 
Kedua – Membawa buku ke mana sahaja mereka pergi
Amalkan sikap membawa buku setiap ketika. Sikap ini bukan bermaksud kita mesti membaca buku tersebut. Kemungkinan diri anda tidak membaca apa-apa , tetapi ia memupuk jiwa bersungguh-sungguh dengan kewajipan terhadap pelajaran. Sikap ini membolehkan anda menyemai budaya belajar yang positif dan sikap bertanggungjawab terhadap pelajaran. sudah tiba masanya kita pecut!
Ketiga – Gunakan masa awal pagi
Gunakan sepenuhnya masa awal pagi untuk mengulangkaji pelajaran yang anda lemah. Pupukan semangat belajar pada awal pagi biar pun anda tidak terasa mahu membaca. Usaha ini akan menyemai semangat yang kental terhadap pelajaran dan membolehkan anda mulakan hari tersebut dengan azam untuk berjaya.
Keempat – Buat nota ringkas
Pelajar yang cemerlang sentiasa membuat nota ringkas. Nota tersebut adalah untuk membolehkan anda merujuk kembali apa yang telah anda baca. Ia tidak menjamin ingatan anda tetapi ia meningkatkan kuasa ingatan anda. Dengan adanya nota ringkas, ulangkaji sehari sebelum peperiksaan menjadi lebih mudah.
Kelima – Mengikut jadual sepenuhnya
Aturkan masa untuk setiap aktiviti yang anda hendak lakukan pada hari tersebut. Patuhi jadual belajar anda tanpa syarat. Jangan ikut perasaan. Biar pun anda tidak suka belajar pada sesuatu masa, buka sahaj buku dan membacanya. Jika anda mempunyai disiplin yang kuat terhadap hidup, anda tidak akan lalai terhadap tanggung-jawab belajar. Pastikan anda peruntukkan masa untuk setiap mata pelajaran pada setiap hari jika anda mahu mencapai kegemilangan dalam semua mata pelajaran.
Keenam – Mencuba soalan tahun lalu
Pelajar cemerlang memperuntukkan masa untuk menjawa contoh soalan setiap hari. Ini akan membiasakan dirinya dengan corak soalan yang sering keluar dalam peperiksaan dan bagaimana menjawabnya. Pelajar yang hanya begitu kepada buku teks tidak akan lulus dengan cemerlang kerana mereka tidak biasa dengan corak soalan peperiksaan.
Ketujuh – Ulang sebanyak kali yang boleh
Setiap fakta yang dibaca akan terus diulang sebanyak yang mampu. Tidak ada had ulangan yang akn dilakukan, Selagi ada masa, anda boleh mengulangi apa yang telah dibaca biar pun anda sudah faham atau sudah mengingatinya. Semakin banyak anda membaca, semakin tinggi keyakinan diri anda untuk lulus dengan cemerlang.
Kelapan – Sentiasa menanya kalau tidak faham
Dekatkan diri dengan guru dan guna setiap kesempatan yang ada untuk menjawab kemusykilan anda. Biar pun anda sudah faham , anda masih boleh menanya. Ini akan menguatkan kefahaman dan ingatan anda. Anggapkan guru anda, kakak atau abang anda, kawan-kawan anda sebagai orang yang boleh membantu anda dalam hal ini.

Kesembilan : Berikan penumpuan pada pelajaran yang lemah

Jika anda lemah dalam bahasa Inggeris atau matematik, peruntukkan masa yang lebih untuk ulangkaji. Elakkan memilih mata pelajaran yang disukai dan abaikan mata pelajaran yang anda kurang suka. Buat tanda pada bahagian yang anda rasa perlu penumpuan lebih. Gunakan simbol dan lorekkan bahagian yang anda anggap penting. Jangan jadikan tidak faham, tidak ingat atau tidak pandai sebagai alasan untuk berhenti ulangkaji.
Ke sepuluh : Belajar mengikut rentak sendiri 
Jangan membandingkan diri dengan pelajar yang mantap dalam prestasi peperiksaan. Anda perlu mebgenal rentak sendiri dan pastikan anda mematuhi rentak tersebut. Jika anda seorang pelupa, pastikan anda mengatur masa ulangkaji kedua atau ketiga pada minggu-minggu yang akan datang. Jika anda perlukan bimbingan tambahan , dapatkan tuisyen.

mungkin tips ini tak seberapa tapi cubalah. elakkan berjaga hingga lewat malam takut time exam nanti kita blank. setiap orang ada cara belajarnya sendiri. belajar dengan cara yang selesa. belum terlambat lagii kawan-kawan.  untuk berjaya tiada alasan lagii. sudah tiba masa untuk kita pecut. jada diri dan kesihatan.

ya allah bukakanlah pintu hatiku juga pintu hati rakan-rakanku, lapangkanlah dada kami untuk menerima ajaran guru-guru kami, ingatkanlah apa yang kami terlupa, berilah apa yang kami perlukan dan permudahkanlah apa yang sukar bagi kami. insyaallah :)

TRIAL DAH HABISSS!

TRIAL IS DONE!

assalamualaikum......hehehe alhamdulillah trial dah habis tapi tak boleh suka sangat sebab lagi satu bulan lebih je nak spm. trial soalan dia sumpah susah gila semua yang study last minute menyesal. paper terakhir engineering drawing ya allah boleh pulak demam muntah2 so tak dapat lah nak jawab dengan baik. ada 8 soalan dapat buat 4 je tu pun not fully finished tak larat sangat. tawakal je lah dengan result tuu. rasa malu pulak bila mama datang nak amik card nanti. hmmmm doakan kejayaan saya dan kawan2!

AL-FATIHAH
haaa lupa pulak, one of my friend meninggal dunia akibat accident. sangat sedih. baru lepas trial. ya allah tak tahulah apa perasaan cikgu2 tanda kertas dia nanti. alhamdulillah ramai jugak yang datang melawat dia. bersyukur punya kawan yang ramai. sama-sama lah doakan arwah berada bersama orang yang beriman.

ya allah bukakanlah pintu hatiku juga pintu hati rakan-rakanku, lapangkanlah dada kami untuk menerima ajaran guru-guru kami, ingatkanlah apa yang kami terlupa, berilah apa yang kami perlukan dan permudahkanlah apa yang sukar bagi kami. insyaallah :)

jaga diri jangan makan hati :)

Saturday

TRIAL SPM

TRIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAL



assalamualaikum uolls :) hikhik watcha lama tak update entry kan....well spm trial just around the corner. cuak ? gila tak cuak......preparations? mestilah belum. malam exam tu confirm stress gila. minggu pertama exam semua subjek teras, minggu kedua subjek tough. fizik, chemist, addmath, pkm and lk. yang paling takut lk ahh lukisan kejuruteraan insyaallah i can make it. yang tak best tu time minggu trial tu hari sabtu sekolah ganti tapi still sekolah subjek sejarah kertas 3, on that day mama buat makan2.......................without me. hahahhaha its okay trial trial. bak kata miss tan raya kita PELAJAR SPM nii sehari je. okayy lah tu je. people around me semuanya struggle. i felt so awkward sebab terlampau relaks. ada jugak yang tegur suruh study its not that i dont study at all but tak lah stuggle sangap macam diaorg. kalau terlampau memaksa sgt pun tak boleh, kalau hafal sampai lewat malam nanti hari exam tu  blank terus tak dapat jawab apa. haihhh i'll break the legs! takecare guys. PRAY FOR ME YEAAAHH

jaga diri jangan makan hati :)